Gewicht en de caravan

Veelgestelde vragen over het gewicht van een caravan. 

Ik heb een Beyerland en wil het maximaal toelaatbaar gewicht laten verhogen, hoe gaat dit in zijn werk?
U wilt dan de technische maximum massa van de caravan laten wijzigen, De RDW moet uw caravan dan keuren. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij een RDW-keuringsstation in uw regio. Het RDW vraagt schriftelijk toestemming van de fabrikant, die in dit geval failliet is.
Kip Nederland heeft de eigendomsrechten van Beyerland overgenomen en kan tegen betaling van
€ 275,- (18-05-2011) voor de nodige documenten en een gewijzigd typeplaatje zorgen.

Ik heb een nieuwe caravan gezien waarop meerdere gewichten mogelijk waren, moet er een andere as onder als ik het zwaarste gewicht kies?
Nee, als u een nieuwe caravan ziet met daarop 3 maximaal toelaatbare gewichten zit er altijd de zwaarst as onder de caravan. Het is puur een papierkwestie om het gewicht aan te passen. Let op dit geldt echter alléén voor nieuwe caravans, die nog geen kenteken hebben. 
 
 
Ik wil mijn maximaal toelaatbaar gewicht van de caravan laten verhogen of verlagen, kan dit? 
Wijzigen van de toegestane maximum massa (TMM) van een aanhangwagen
Wilt u het gewicht van uw aanhangwagen wijzigen? Omdat u bijvoorbeeld een andere auto heeft en deze minder gewicht mag trekken? Dan moet u uw kentekenbewijs laten aanpassen door de RDW. Afhankelijk van de wijziging van het gewicht kan dat schriftelijk via een formulier of moet u uw aanhangwagen laten keuren door de RDW.

Verhogen TMM
Als u de Toegestane Maximum Massa (TMM) van uw aanhangwagen wilt verhogen, bijvoorbeeld om zo meer bagage mee te mogen nemen, zijn er twee mogelijkheden: 

 
In dat geval moet u uw aanhangwagen laten keuren bij de RDW. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij een RDW-keuringsstation in uw regio. In de rechterkolom van deze pagina vindt u de link naar de afsprakenpagina.

 Verlagen TMM
Wat moet u doen als u het maximale gewicht (TMM) van uw aanhangwagen wilt verlagen of terugbrengen naar het oorspronkelijke gewicht? U hoeft uw aanhangwagen niet te laten keuren. De RDW past uw kentekenbewijs voor u aan. Stuurt u daarvoor uw kentekenbewijs met een aanvraagformulier op. 
 UitzonderingDe RDW moet uw aanhangwagen wel keuren als u het maximale gewicht (TMM)verlaagt/terugbrengt naar een gewicht van 750 kg of lichter. De aanhangwagen is dan niet meer kentekenplichtig. Wijzigen TTMM Wat moet u doen als u het gewicht dat de fabrikant heeft bepaald (TTMM) wilt wijzigen? De RDW moet uw aanhangwagen dan keuren. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij een RDW-keuringsstation in uw regio. In de rechterkolom van deze pagina vindt u de link naar de afsprakenpagina.


Ik wil een fietsendrager op mijn caravan, beinvloed dit het gewicht?
De montage van een fietsdrager heeft gevolgen voor de kogeldruk. Heb je altijd te maken met een te lage kogeldruk, dan is een drager op de dissel aan te bevelen. Is de kogeldruk standaard al hoog, dan is een drager achterop de caravan of in de caravan zelf te overwegen. Voor elke caravan ligt de situatie weer anders. Bij het vervoer van meer dan twee fietsen is het zelfs aan te bevelen om zowel een drager op de dissel als op de achterwand te monteren. De stabiliteit/belading en de kogeldruk laten zich zo het beste uitrichten. Heb je ondanks een goede belading last van een verminderd rijgedrag van de combinatie, dan luidt het advies om een stabilisatorkoppeling te monteren. 
 
 
 

 
Is uw caravan in balans?